Hvordan skrive et innlegg og retningslinjer

Her kan du stille spørsmål om oppgaver i matematikk på ungdomsskole og barneskole nivå. Alle som føler at de kan bidra er velkommen til å svare.

Moderatorer: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Svar
Andreas345
Grothendieck
Grothendieck
Innlegg: 828
Registrert: 13/10-2007 00:33

Hei og velkommen til Matematikk.net

Retningslinjer


Skikk og bruk på forum:

1. Før du poster et problem / oppgave bør du ha foretatt et søk på sidene. Mange problemer som postes finnes allerede løst på forumet.
2. Du bør prøve å løse oppgaven så langt du kan. Det er større mulighet for god hjelp dersom du har et forslag til hvordan oppgaven kan løses, om enn så galt.
3. Husk at forumet ikke er et sted der leksene blir gjort for deg. Meningen er at man skal lære av hverandre og læring krever betydelig egeninnsatts utover det å poste et innlegg. I den forbindelse blir innlegg av typen ”Hjelp jeg har eksamen i morgen”, som det er ganske mange av, meningsløse.
4. For matematikk i andre fag skal underforumet "Matematikk i andre fag" benyttes. Dvs fysikk og kjemi relaterte problemer o.l.
5. Kommersielle aktører har ikke anledning til å poste innlegg relatert til deres virksomhet. Denne type innlegg slettes uten varsel.
6. Alt som inkluder pornografi, pengespill (kommersiell interesse), eller lenker til dette, slettes uten varsel. Bruker risikerer også å slettes uten varsel. Politianmeldelse vil vurderes.
7. Støtende innlegg, og innlegg uten relevant innhold vil bli slettet uten varsel. Bruker risikerer også å bli slettet uten varsel.
8. Det forventes at man har en god tone brukerne imellom. Det betyr imidlertid ikke at irettesettelser ikke er tillatt. Det kan for eksempel være betimelig ovenfor personer som ikke forstår punktene 1 – 3.

Merk: Vedrørende punkt 2. Man trenger ikke være redd for å spørre, ingen spørsmål er for dumme.

Skrive et innlegg

For å starte et nytt innlegg i forumet, må du først velge riktig underforum.

På det valgte forumet velger du <Nytt emne>. Innlegget må ha et tema som reflekterer innholdet i innlegget. (F.eks. Inhomogen 2.ordens differensiallikning).
”Samleinnlegg” ønskes ikke. Det er bedre med tre forskjellige innlegg, enn et som omhandler tre fire forskjellige problemstillinger. Dette er for å øke søkbarheten til relevante innlegg.

For å skrive problemet / oppgaven du holder på med kan du benytte deg av denne malen:

Kode: Velg alt


[b]1. Oppgaven / problemstillingen med alle relevante data.[/b][b]2. Relevante formler:[/b][b]3. Forsøk på løsning:[/b]

Jeg presiserer at dette er en mal, om spørsmålet er formulert slik at relevante formler ikke er nødvendig så lar du punkt 2 stå blank.

Jeg har skrevet innlegget mitt, hva nå?

Gratulerer, du har nå skrevet ditt første innlegg! Det vil ikke bli fortere besvart dersom du prøver å opprette flere emner med den samme oppgaven i noen av de andre underforumene. Det vil heller ikke hjelpe å mase for å få fortere svar.

Matematikk.net er drevet av frivillige som brenner for matematikk og vi hjelper deg så fort vi har anledning.

Skrive likninger

For å kunne skrive likninger o.l. her på forumet benytter vi oss av Latex, en guide på dette kan du finne her: http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1080165

Hvis man allikevel finner det vanskelig å bruke Latex de første gangene, er det viktig at man bruker tilstrekkelig med paranteser slik at oppgaven er lett å tolke.

Andre funksjoner

Se: http://www.matematikk.net/ressurser/mat ... php?t=1057


Håper du trives på matematikk.net og lykke til med studiene.

Edit: 16.10.2015 - Gjort en del endringer.
Sist redigert av Andreas345 den 16/10-2015 17:44, redigert 15 ganger totalt.
wingeer
Descartes
Descartes
Innlegg: 414
Registrert: 24/05-2008 17:22
Sted: Trondheim

Noen burde sette sticky på denne sporenstreks. :)
M.Sc. Matematikk fra NTNU.
Gustav
Tyrann
Tyrann
Innlegg: 4475
Registrert: 12/12-2008 12:44

Hei, jeg valgte å la temaet være prioritert da jeg er enig i essensen i det. Likevel vil jeg kanskje foreslå å gjøre visse endringer. Kanskje prøve å forenkle og forkorte litt her og der (syns noe virker litt vel "massivt" og jeg tviler egentlig på at folk flest orker å lese gjennom alt dette før de poster et enkelt spørsmål) samt formulere enkelte setninger litt mer moderat slik at vi ikke skremmer bort folk fra å poste. Jeg syns personlig det virker litt strengt å f.eks. skrive at "Da skal du benytte deg av denne malen:" Kanskje man heller kunne skrevet "Da kan du benytte deg av denne malen: "..

For øvrig syns jeg det er et godt initiativ av Andreas345!
Andreas345
Grothendieck
Grothendieck
Innlegg: 828
Registrert: 13/10-2007 00:33

Fikset litt nå Plutarco. Forslår du en TL;DR versjon? Kunne kanskje kortet ned det med å skrive likninger uten latex, men følte det var et viktig tema å ta opp. Lå for øvrig til at temaet til innlegget bør reflektere innholdet, ettersom innlegg av typen "hjelp meg" gjør det vanskeligere for personer som skal benytte seg av søkefunksjonen.
Andreas345
Grothendieck
Grothendieck
Innlegg: 828
Registrert: 13/10-2007 00:33

Da er denne blitt sticky. Jeg har gjort en del endringer i teksten, men det er bare til å komme med innspill om det er noe jeg skulle ha formulert annerledes, kortet ned på osv.
Vaktmester
World works; done by its invalids
World works; done by its invalids
Innlegg: 766
Registrert: 26/04-2012 09:35

Flott, Andreas345. Synes retningslinjene ser veldig bra ut nå. :)
Gjest

har noen tips til matte muntlig
Benjamin
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 1
Registrert: 04/07-2017 17:46

Hei. Noen som Vett hva var produkt regelen, har ikke boken tilgjengelig... .
Aleks855
Rasch
Rasch
Innlegg: 6594
Registrert: 19/03-2011 15:19
Sted: Trondheim
Kontakt:

Benjamin skrev:Hei. Noen som Vett hva var produkt regelen, har ikke boken tilgjengelig... .
Hvilken produktregel er det snakk om? Vi har blant annet en produktregel for multiplikasjon/algebra, og en annen en for derivasjon.

Eller kanskje et mer nærliggende spørsmål; hva er oppgaven du prøver å løse?
Bilde
Svar