Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.
og så videre og så videre. Jo mindre tall du velger i nevner, jo større blir brøken. Ser du? Det kan bevises matematisk også, men det er universitetspensum.
Ta en titt på grafen til [tex]y=\frac{1}{x}[/tex].
Hva observerer du ved grafen når x nærmer seg 0?
Angående oppgaven: Selv om grunntallet går mot 1 og eksponenten går mot uendelig er det ikke alltid at uttrykket går mot 1. Tenk på definisjonen av konstanten e for eksempel. [tex]e=\lim_{h \to 0} (1+h)^{\frac{1}{h}[/tex] Her ser vi at grunntallet klart går mot 1, men uttrykket er ikke lik 1.
La [tex]\frac{v}{1+2v}=k \Rightarrow v=\frac{k}{1-2k}[/tex].
Vi ser at når [tex]v \to 0 \Rightarrow \frac{k}{1-2k} \to 0 \Rightarrow k \to 0[/tex]
Vi setter dette inn i uttrykket over og vi får:
[tex]\lim_{v \to 0} \large\left(1+\frac{v}{1+2v}\large\right)^{\frac{1}{v}} = \lim_{k \to 0} \large\left(1+k\large\right)^{(\frac{1}{k}-2)} = e \cdot \lim_{k \to 0} \large\left(1+k\large\right)^{-2} = e[/tex]
Forsår du hva som skjedde i de siste trinnene? Se på definisjonen av e så ser du sammenhengen.
Det han prøver å si er at [tex]1^{\infty}[/tex] egentlig sier deg fint lite. For å finne verdien uttrykket ditt går mot må du benytte deg av naturlige logaritmer.
[tex]\lim_{v \rightarrow 0} \ \large\left(\frac{1+3v}{1+2v}\large\right)^{\frac{1}{v}} \ \rightarrow \ 1^{\infty}[/tex], dette svaret er tvetydig.
Som kjent har vi: [tex]\ln{a^p} = p\ln{a}[/tex]
Denne logaritmeregelen kan anvendes på grenseverdien:
Når v går mot 0, får vi et såkalt "0/0"-uttrykk. Da kan L'Hôpitals regel anvendes. Den sier at når vi har et "0/0" eller "uendelig/uendelig" osv., så kan vi derivere teller og nevner for seg: