Sliter med denne oppgaven, skjlner ingen ting...
Hydrogenperoksid (H2O2) dannes naturlig i stoff skiftet hos mennesker. Stoffet er svært skadelig for cellene og må derfor spaltes til vann og oksygen gass raskest mulig:
2H2O2 (aq) → 2H2O(l) + O2 (g)
Hydrogenperoksid er ustabilt, men uten en kataly sator skjer reaksjonen svært langsomt. Enzymet katalase, som vi finner i kroppen vår, får heldigvis reaksjonen til å gå svært raskt. Ved 40 °C kan ett katalasemolekyl i leveren din spalte hele 40 000 hydrogenperoksidmolekyler i løpet av ett sekund! Det finnes flere andre katalysatorer som påskynder denne reaksjonen, men ingen riktig så mye som katalase.
Vi skal se på spaltingen av hydrogenperoksid med brunstein som katalysator. I et forsøk tilsatte vi litt brunstein til 50 mL hydrogenperoksid ved en bestemt temperatur. Både volumet av den oksygen gassen som ble dannet, og reaksjonsfarten ble målt. Bestem hva som vil skje med reaksjonsfarten i reaksjonen, og hva som vil skje med totalvolumet av oksygengass dersom vi
a øker temperaturen
b reduserer temperaturen
c til det opprinnelige volumet 1,0 mol/L H2O2 tilset
ter et like stort volum 5,0 mol/L H2O2
d til det opprinnelige volumet 1,0 mol/L H2O2 til
setter et like stort volum 0,1 mol/L H2O2
e til det opprinnelige volumet 1,0 mol/L H2O2 til
setter et like stort volum destillert vann

f tilsetter dobbelt så mye brunstein i pulverform
g lar den samme reaksjonen skje i en større be
holder
h bruker 50 mL 0,1 mol/L H2O2 istedenfor 50 mL
1,0 mol/L H2O2
i bruker 50 mL 2,0 mol/L H2O2 istedenfor 50 mL
1,0 mol/L H2O2
Reaksjonsfart - kjemi
Moderators: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa
hint:
[tex]k=A*\text exp(-\frac{E_a}{RT})[/tex]
og
generelt øker reaksjonsfarta med konsentrasjonen, overflata og temperaturen
[tex]k=A*\text exp(-\frac{E_a}{RT})[/tex]
og
generelt øker reaksjonsfarta med konsentrasjonen, overflata og temperaturen
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
og generelt øker reaksjonsfarta med bruk av katalysator ved å senke aktiveringsenergien, [tex]E_a[/tex]Janhaa wrote:hint:
[tex]k=A*\text exp(-\frac{E_a}{RT})[/tex]
og generelt øker reaksjonsfarta med konsentrasjonen, overflata og temperaturen
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
står litt herGjest wrote:hvordan gjør den d? minker den mengden aktivert kompleks ?
https://no.wikipedia.org/wiki/Enzym
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
Uten katalysator, må terskelen, aktiveringsenergien, forseres ved hjelp av termiske bevegelserGjest wrote:hvordan gjør den d? minker den mengden aktivert kompleks ?
i reaktantmolekylene (fra varmeenergi absorbert fra omgivelsene). Denne bevegelsesenergien
er som regel så liten (bare noen få molekyler har fart nok) at den aktuelle kjemiske reaksjonen forløper uendelig langsomt.
Enzymene senker aktiveringsenergien. Dermed vil flere molekyler tilfredsstille minimumskravet til bevegelsesenergi,
og reaksjonen vil gå raskere – for de fleste enzymkatalyserte reaksjoner[tex]10^3 – 10^6[/tex] ganger hurtigere enn
ukatalysert. I en typisk reaksjon vil hvert enzymmolekyl ta hand om 100 – 1000 reaktantmolekyler pr. sekund.
Katalase hører til de mest effektive enzymene: på ett sek spalter ett enzymmolekyl [tex]40*10^6[/tex] molekyler[tex]\,\,H_2O_2.[/tex]
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
Marie Curie, kjemiker og fysiker.
[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]