plutarco wrote:Hvis kraften vertikalt nedover virker midt mellom punktene A og B kan vi utfra symmetrien anta at kreftene i A og B er like store.
Hvis kraften på bjelken virker i et annet punkt, må vi regne på dreiemomentet om hver av punktene A og B.
Anta at bjelken er masseløs med lengde $l$. Kall størrelsen av kraften på bjelken i punkt A for $F_1$ og størrelsen av kraften på bjelken i punkt B for $F_2$
Si at det virker en kraft med størrelse F på bjelken vertikalt nedover i et punkt med avstand x fra punkt A. Dreiemomentet om punkt A er $F_2l-Fx$. Dreiemomentet om B er $F(l-x)-F_1l$. Ved å kreve at begge dreiemomentene er 0, får vi at $F_1=\frac{F(l-x)}{l}$ og $F_2=\frac{Fx}{l}$. Videre observerer vi at $F_1+F_2=F$, som altså er riktig siden bjelken er i ro.
Ok. Dette er vel mer eller mindre det jeg kom frem til. Så det finnes ikke noen enklere måte å gjøre dette på? Synes å huske at foreleser viste dette på en annen (og enklere) måte, men det er GODT mulig jeg ikke var helt med og misforsto.
plutarco wrote:
Uansett i hvilket punkt kraften (fra pilen nedover) virker, så vil den bidra til et positivt dreiemoment om punkt B, og et negativt dreiemoment om punkt A. Så det du sier i siste innlegg er ikke riktig.
Jeg tror kanskje jeg er med nå. Jeg tenkte av en eller annen grunn på legemet som helhet og ikke moment om enten A eller B.
Men om vi tenker om momentet om punkt A, til venstre, vil ikke loddrette krefter da skyve legemet MED klokken, altså positivt moment?
Og momentet rundt punkt B, til høyre, vil ikke loddrette krefter skyve legemet MOT klokken, altså negativt moment?
Setter stor pris på om du kan klarifisere denne og forklare hvordan man skal tenke her.
