Helene99 wrote:Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?
Kan du gjengi oppgaveteksten, akkurat slik den står i boken?
Husk at når du klekker et egg, så er egget flytende, altså har molekylene en lav grad av orden. (Flytende stoff kjennetegnes ved at molekylene kan bevege seg fritt i forhold til hverandre.)
Men når du har pisket eggedosis, så er stoffet mye fastere, altså har molekylene en høyere grad av orden. (I faste stoffer er molekylene "låst fast" og kan ikke bevege seg like fritt i forhold til hverandre.)
Altså har entropien minket! (Graden av ordnethet har økt.)
Strider dette mot termodynamikkens andre lov?
Nei. Termodynamikkens andre lov sier at
entropien i et lukket system aldri kan minke.
At et system er lukket betyr at det er isolert fra alle ytre påvirkningen.
Men når vi pisker eggedosis, så tilfører vi systemet vår (egget) et arbeid (energien fra piskingen).
Altså bryter vi kravet i termodynamikkens andre lov om at systemet må være lukket.
Altså gjelder ikke termodynamikkens andre lov.
Dersom vi utvider systemet vårt til ikke bare å være egget, men både egget + deg som pisker, så kan vi analysere situasjonen på ny.
Da kan vi observere at systemet "egget + deg som pisker" er isolert fra omverdenen, siden energi verken kommer inn i systemet fra omverdenen eller forlater systemet.
Det som skjer er at en bit av systemet (deg) utfører at arbeid på en annen del av systemet (egget).
Siden "egget + deg" er isolert fra omverdenen, så må
total entropi i systemet øke.
Dvs. at det fortsatt er tillatt for entropien i egget/eggedosisen å minke, så lenge det skjer en minst like stor økning i entropien i en annen del av systemet (deg).
Denne entropiøkningen i deg skjer ved at den kjemiske energien (lav entropi) i muskelcellene går over til varmeenergi (høy entropi) i kroppen.
Altså vil den totale entropien i "deg + systemet" øke.