Hvorfor må vi lære dette og hva kan det brukes til??

Det er god trening å prate matematikk. Her er det fritt fram for alle. Obs: Ikke spør om hjelp til oppgaver i dette underforumet.

Hvorfor må vi lære dette og hva kan det brukes til??

Innlegg AlejandroMaximus » 27/08-2020 08:06

Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor vi skal lære visse ting i matte og hva trenger vi det egentlig til.
Kanskje dette er noe som mange lurer på (eller så er jeg bare kjempe "lame") men hva trenger vi egentlig tallteori, liner algebra, diff ligninger, trig funksjoner, imaginære tall, vektorer og matriser til?
AlejandroMaximus offline
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 3
Registrert: 24/08-2020 09:59

Re: Hvorfor må vi lære dette og hva kan det brukes til??

Innlegg Emilga » 01/09-2020 13:46

Tallteori er det matematiske grunnlaget for kryptografi, som er helt nødvendig dersom du f.eks. ønsker å gjennomføre bankoverføringer over internet uten at uvedkommende kan lese eller påvirke transaksjonen din. Youtube link.

Naturens lover er differensiallikninger: Newton's lover (klassisk mekanikk), Maxwell's likninger (elektrisitet og magnetisme), Schroedingerlikningen (kvantemekanikken), Navier-Stokes (fluidmekanikken). I Schroederlikningen blir vi nødt til å bruke komplekse tall.

Dersom du er interessert i hvordan en gitarstreng eller en trommemembran vibrerer, blir du nødt til å løse bølgelikningen (en differensiallikning). Dersom du er interessert i hvordan varme sprer seg gjennom et legeme, blir du nødt til å løse varmelikningen (enda en differensiallikning).

For å løse disse difflikningene i praksis blir de oftest tilnærmet som et lineæralgebraproblem, dvs. som en gigantisk likning mellom vektorer og matriser. Gjerne med tusenvis eller millioner av ukjente. eksempelvideo.

Her er en morsom video der Numberphile setter opp og løser en sykdomspredningsmodell i GeoGebra.

Trigonometriske funksjoner kan brukes til å beskrive periodiske fenomen, f.eks. en kule som henger i en fjær og svinger frem og tilbake. De kan også brukes til å fjerne støy i et dårlig lydopptak ved å først skrive lyden som en sum av trigonometriske funksjoner og så ta bort de uønskede frekvensene. Trigfunksjoner kan også brukes til bildekompresjon (jpeg) slik at bildene tar mindre lagringsplass på harddisken. Trigfunksjoner ble også brukt i et bankran i Buenos Aires i 2008.
Emilga online
Riemann
Riemann
Innlegg: 1536
Registrert: 20/12-2006 19:21
Bosted: NTNU

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 11 gjester