MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Det er god trening å prate matematikk. Her er det fritt fram for alle. Obs: Ikke spør om hjelp til oppgaver i dette underforumet.

MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Aleks855 » 29/01-2019 12:39

Jeg har vært i en slump mtp. videoskaping i det siste av diverse grunner, og jeg tenkte å ta det opp igjen ved å begynne å lage videoer mer på høyskole/universitetsnivå.

Primært sett tenkte jeg å starte med GK Analyse I, fordi jeg vet det er et kurs som stort sett alle gløsinger uansett må gjennom. Men jeg la merke til at på fagsida for kurset, for høst 2018, så har de en annen pensumbok enn alle de foregående årene. Det pleide å være Lindstrøm-boka som sto i fokus, men nå en bok av Adams & Essex. Det medfører også at enkelte delemner er byttet ut.

Det jeg lurer på er om noen vet om dette er en permanent endring, eller om det er et valg som ble gjort av fjorårets kursinnehaver (som så ut til å være noen andre enn de som har ledet kurset før).

Er det noen her som er såpass inndoktrinert på Gløshaugen at de vet om dette er det nye paradigmet for MA1101?
Bilde
Aleks855 offline
Rasch
Rasch
Innlegg: 6568
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 29/01-2019 16:46

Jeg kan ikke snakke på vegne av hvordan det har vært før, men jeg hadde faget i høst og kan si noe utifra det. Mitt inntrykk, fra når jeg satte og løste gamle eksamensoppgaver sammenlignet med øvingene og høstens eksamen, er at faget har blitt langt mer teknisk. Hvis en sammenligner høstens eksamen med omtrent alle de før, er denne langt mer teknisk (men ikke nødvendigvis noe vanskeligere for det om). Eksempelvis var siste oppgave et $\epsilon-\delta$-bevis, og en av oppgavene var å skrive om en diff.likning til diff.likning uttrykt med $y$ sin inverse funksjon. En av hovedforskjellene innholdsmessig er vel at Taylors teorem er nå i pensum, imens noe analytisk geometri (f.eks buelengde til kurve) er flyttet over til GK Analyse 2. Jeg er usikker på om dette bare var for høsten eller ikke. Mitt inntrykk er at foreleseren, Mats Ehrnström (for øvrig en vanvittig god foreleser), tok det med på eget iniativ da han mente vi kom til å ha mye nytte av å få det innført så tidlig.

Hva det angår pensumbok, så er byttet til Adams&Essex permanent. Jeg har hørt at noe på IMF mente at Kalkulus var bygd på et eneste stort sirkelargument, og det kan jo være en av motivasjonene bak å bytte bok. Riktignok ble GK Analyse I undervist uavhengig av Adams&Essex (dvs. øvingsopplegget var enkeltstående PDFer med oppgaver), og selv brukte jeg Lindstrøm gjennom hele kurset, noe som gikk veldig fint. Planen er å bytte ut Lindstrøm i GK Analayse II med Adams&Essex også, men foreleseren vår velger å allikevel bruke Lindstrøm når han henviser til ting. Det samme gjelder flerdim også, der er planen at A&E Calculus II skal ta over, men foreleseren legger opp til at både A&E og Lindstrøm&Hveberg kan brukes. Alt i alt kan det kanskje tyde på at analysegruppa på IMF bestemte seg for å bytte pensumboka, men at dette undervisningsåret er en slags overgangsperiode. Uansett, bruker jeg bare Lindstrøm selv og det er ikke noe problemer med det. Ehrnström sa det ganske godt; ikke bare baser kunnskapen din på kilde, men på flere, og les det du lærer best av. Personlig finner jeg A&E litt handwavy til tider, og et par av bevisene er direkte feil. Lindstrøm er sånn sett litt på den andre siden av skalaen, og i tillegg skriver han vanvittig godt.

En sånn liten kommentar avslutningsvis er at veldig få på Gløshaugen har egentlig GK Analyse I. Det er kun de som går matematiske fag, fysikk bachelor eller lektor i realfag, som faktisk har det faget obligatorisk. Alle sivinger (t.o.m inkludert fysmat) har Matte 1 istedenfor GK Analyse I/II. Mulig dette ble litt rotete, men håper det svarte på i alle fall noe av det du lurte på.

Forresten mener å ha lest her på forumet for en god stund siden at du vurderte å søke matematiske fag. Har du lagt de planene på hylla? Jeg har gått her i litt over et halvår og stortrives, og kan virkelig anbefale det!
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Aleks855 » 29/01-2019 21:22

Interessant. Jeg biter meg et surt merke i at det brukes en bok som er skrevet så dårlig som du sier. Men fint. Da driter jeg i den boka. Ingenting er mer frustrerende enn å prøve å forstå et dårlig skrevet bevis.

Jeg er forøvrig også veldig interessert i hva det store sirkulære argumentet i Lindstrøms bok er. Det spiller kanskje ikke så stor rolle for min del, da jeg i ganske stor grad liker å bevise en ting på flere måter når jeg først skal gjøre det.

Det eneste jeg ser er pensum nå som jeg ikke finner i Lindstrøms bok, er "transcendente funksjoner" men jeg aner at det kanskje er ordet "transcendent" som ikke ble brukt. Det ser ut til å bare referere til ikke-algebraiske funksjoner som logaritmiske, trigonometriske, eksponentielle funksjoner og den slags.

Vil du si Matematikk 1 har flere studenter? For min del så vil det gi mening å fokusere på det som er nyttig for flest mulig. Og av det jeg kan se så vil mange av videoene uansett kunne gjenbrukes til et MA1101-kurs senere. Bra jeg nevnte det i så fall, slik at det ble korrigert!

Ja, det stemmer at jeg planla å gå rett på BMAT høsten 2014, men til tross for at jeg oppfylte alle kravene, så fikk jeg nedslag da jeg søkte. Jeg klagde to ganger, med nye nedslag, og klagde deretter til klagenemnda. Men jeg starta også jobbjakt etter første nedslag, og fikk jobb så og si på en ukes tid. Uti oktober fikk jeg ny melding fra NTNU om at klagenemnda hadde instruert skolen om at de hadde gjort en feil, og jeg fikk invitasjon til å starte likevel.

Delvis fordi jeg hadde funnet en overraskende fin jobb som programvareutvikler (som jeg allerede hadde bachelor i), og delvis fordi jeg ble litt furten, så lot jeg være å hoppe inn på BMAT. Dessuten jobber jeg fremdeles der jeg endte opp, og jeg er overbevist om at nedslaget var det beste som kunne hendt.

Det jeg gjør nå er at jeg egentlig lærer det meste på egen hånd, og melder meg opp til enkeltfag når jeg føler for det. Siden det blir deltidsstudie, så er det litt fint for meg å starte et kurs jeg kanskje er overkvalifisert til, så jeg slipper å bli dyttet gjennom et pensum uten å få fordøyd stoffet skikkelig. Men et annet problem de siste par årene er at jeg har manglet motivasjon til stort sett noe som helst, av det vi kan kalle en personlig mørketid. Så det har blitt lite studering og lite videoer.

Jeg er også overbevist om at det å lage videoer er den nest beste tenkelige bruken av fritida mi, så jeg håper jeg får en flyt i det igjen.
Bilde
Aleks855 offline
Rasch
Rasch
Innlegg: 6568
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 29/01-2019 21:58

Synd å høre ang. BMAT, selv om det virker som at det kanskje ikke var så ille allikevel. Det viktigste er å gjøre noe man trives med! Ang. Matematikk 1 vs GK Analyse I var det 1615 kandidater oppmeldt til Matematikk 1 høsten 2018 og 240 kandidater oppmeldt til Grunnkurs Analyse I høsten 2018, så jeg tror vi trygt kan si at flere tar Matematikk 1 enn GK Analyse I. Det blir også trolig enda mindre på GK Analyse I til neste høst eller noe sånt, da det ryktes at bachelor fysikk skal ha matematikk 1 istedenfor grunnkurs analyse I og II. En digresjon, men mekfys blir også delt opp i to fag, som jeg tipper er grunnen til at BFY nå tar matematikk 1 istedenfor GK analyse I/II. Dessuten er jo pensum ganske likt i GK Analyse I/II og Matematikk 1. Forskjellen er vel at GK Analyse er mye mer dyptgående. Sånn videre er også er det mange flere som tar Matematikk 3 sammenlignet med Lineær algebra og geometri/Lineær algebra med anvendelser, hvis du planlegger å lage noen videoer der i framtiden.

Angående deltidsstudie, er det noen fag du tar nå i vår? Høres ut som en win-win-situasjon for deg å lære parallellt med videoer. Finnes ingen bedre å forstå konsepter på enn å bli god på å forklare det. Dessuten har nok mange glede av de (gratise (!)) videoene dine!

EDIT: Ja, jeg vil også gjerne høre det sirkelargumentet haha!
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Kay » 29/01-2019 22:22

Har de planer om å dele opp MEKFYS i 2 fag? Har du evt. peiling på hvilke 2?
[tex]\rho \frac{D\textbf{v}}{Dt}=-\nabla p+\rho\textbf{g}+\mu \nabla^2\textbf{v}[/tex]
Kay offline
Abel
Abel
Innlegg: 665
Registrert: 13/06-2016 18:23
Bosted: Gløshaugen

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 29/01-2019 23:11

Kay skrev:Har de planer om å dele opp MEKFYS i 2 fag? Har du evt. peiling på hvilke 2?

Jeg er ganske usikker detaljene rundt dette, men problemet slik faget er i dag er at det er for mye pensum (har jeg hørt i alle fall). Det siste jeg hørte av forslag er at det heller blir 3 fag; Mekfys I er newtonsk mekanikk, mekfys II blir bølgefysikk og spes. rel. og mekfys III blir klassisk mekanikk. Det har også blitt nevnt at bølgefysikken kan inngå i elmag eller fluid, men jeg er usikker på hvorvidt dette forslaget gjelder noe mer. Men som sagt er jeg veldig usikker på alt dette.
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Kay » 29/01-2019 23:32

At mekfys 1 blir bare Newtonsk mekanikk er vel egentlig ikke så ille mtp. at Fysikk 2 fra VGS ikke er obligatorisk. På den måten blir det ikke så ekstremt mye nytt. Synes selv at fysikk 2 burde være obligatorisk om du vil studere fysikk, men slik er det altså ikke. Klassisk mekanikk kommer vel fortsatt til å innehold Langrage/Hamilton-formalisme og blir ikke bare relfys/mek?
[tex]\rho \frac{D\textbf{v}}{Dt}=-\nabla p+\rho\textbf{g}+\mu \nabla^2\textbf{v}[/tex]
Kay offline
Abel
Abel
Innlegg: 665
Registrert: 13/06-2016 18:23
Bosted: Gløshaugen

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 29/01-2019 23:55

Kay skrev:At mekfys 1 blir bare Newtonsk mekanikk er vel egentlig ikke så ille mtp. at Fysikk 2 fra VGS ikke er obligatorisk. På den måten blir det ikke så ekstremt mye nytt. Synes selv at fysikk 2 burde være obligatorisk om du vil studere fysikk, men slik er det altså ikke. Klassisk mekanikk kommer vel fortsatt til å innehold Langrage/Hamilton-formalisme og blir ikke bare relfys/mek?

Klasmek endrer seg ikke så vidt jeg forstår, det blir bare en slags naturlig fortsettelse derav "mekfys 3". Som det foreligger nå har vel BFY (FYSMAT også?) klasmek 3. året, og jeg tror ikke/ ser ikke noen grunn til at det skal endre seg med det første. Det er altså ikke mekfys som deles i 3 deler, men i to, også blir klasmek en slags naturlig mekfys 3 etter den oppdelingen. Men som sagt, jeg vet ekstremt lite om dette sånn egentlig, har bare hørt snakk rundt det. Kanskje Nebu vet noe? Jeg kan spørre han.
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 02/02-2019 22:18

Kay, her er det Nebu sa:

Planen er å dele opp mekfys i mekanikk 1 og 2 (sannsynligvis også klasmek som mek 3). Pensumet (i mekfys 1/2) blir mekfys + elementær fluid, mest sannsynlig.

Aleks: sorry for å hijacke tråden din :P
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Aleks855 » 02/02-2019 23:48

Ingen fare, jeg vet alt jeg trenger foreløpig! Har laget noen videoer om $\epsilon - \delta$ nå, siden det er det første uke i TMA4100 dreier seg om.
Bilde
Aleks855 offline
Rasch
Rasch
Innlegg: 6568
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Gustav » 03/02-2019 02:44

håper de ikke ødelegger klassisk mekanikk. kanskje det beste kurset på teknisk fysikk. jeg tok det da iver brevik hadde ansvaret, på tidlig 2000-tallet. fantastisk foreleser, en legende. Hvis noen ønsker så har jeg en utgave av Goldsteins bok til salgs til rimelig pris.
Gustav offline
Tyrann
Tyrann
Innlegg: 4468
Registrert: 12/12-2008 12:44

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Aleks855 » 03/02-2019 23:11

Vet ikke om dette er riktig plass å spørre, men siden jeg satser på å lage videoer for Matematikk 1, har jeg laget seks videoer om $\epsilon,\delta$-definisjonen av grenser nå, inkludert et par eksempeloppgaver. Men jeg har vanskelig for å avgjøre om jeg dekker alt som trengs fordi det er ikke alt materialet man får tilgang til uten Feide-innlogging. Eksempelvis: https://mediasite.ntnu.no/Mediasite/Cat ... ma4100-H18

Er det noen som vet om man får tilgang til disse sidene med Feide-innlogging, uavhengig av hvilket fag man er meldt opp til?
Bilde
Aleks855 offline
Rasch
Rasch
Innlegg: 6568
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 04/02-2019 00:09

Gustav skrev:håper de ikke ødelegger klassisk mekanikk. kanskje det beste kurset på teknisk fysikk. jeg tok det da iver brevik hadde ansvaret, på tidlig 2000-tallet. fantastisk foreleser, en legende. Hvis noen ønsker så har jeg en utgave av Goldsteins bok til salgs til rimelig pris.

Ja, Iver Brevik har en ganske stor legendestatus her på haugen. Den boka er er jo en klassiker har jeg hørt. Hvis ingen andre gjerne vil ha den, så tar jeg den gjerne! Isåfall, så snakkes vi på PM?

Aleks855 skrev:Vet ikke om dette er riktig plass å spørre, men siden jeg satser på å lage videoer for Matematikk 1, har jeg laget seks videoer om $\epsilon,\delta$-definisjonen av grenser nå, inkludert et par eksempeloppgaver. Men jeg har vanskelig for å avgjøre om jeg dekker alt som trengs fordi det er ikke alt materialet man får tilgang til uten Feide-innlogging. Eksempelvis: https://mediasite.ntnu.no/Mediasite/Cat ... ma4100-H18

Er det noen som vet om man får tilgang til disse sidene med Feide-innlogging, uavhengig av hvilket fag man er meldt opp til?

Jeg er redd man være student på NTNU, eller mer rett sagt ha betalt semesteravgift for å være lagt inn i systemene der. Når det er sagt så kan det jo hende å se på øvingene i Matematikk 1 gir deg en viss pekepinn på hvor mye $\epsilon-\delta$ det er (hint: det er ikke mye :p ). Det samme for Analyse 1 også for så vidt hvis du tenkte på litt overlapp når du lagde videoene. Da er vel kanskje denne øvingen mest relevant fra i år. Gleder meg til å se videoene når de er ferdigproduserte! :D
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Kay » 04/02-2019 00:25

Markus skrev:
Gustav skrev:håper de ikke ødelegger klassisk mekanikk. kanskje det beste kurset på teknisk fysikk. jeg tok det da iver brevik hadde ansvaret, på tidlig 2000-tallet. fantastisk foreleser, en legende. Hvis noen ønsker så har jeg en utgave av Goldsteins bok til salgs til rimelig pris.

Ja, Iver Brevik har en ganske stor legendestatus her på haugen. Den boka er er jo en klassiker har jeg hørt. Hvis ingen andre gjerne vil ha den, så tar jeg den gjerne! Isåfall, så snakkes vi på PM?

Aleks855 skrev:Vet ikke om dette er riktig plass å spørre, men siden jeg satser på å lage videoer for Matematikk 1, har jeg laget seks videoer om $\epsilon,\delta$-definisjonen av grenser nå, inkludert et par eksempeloppgaver. Men jeg har vanskelig for å avgjøre om jeg dekker alt som trengs fordi det er ikke alt materialet man får tilgang til uten Feide-innlogging. Eksempelvis: https://mediasite.ntnu.no/Mediasite/Cat ... ma4100-H18

Er det noen som vet om man får tilgang til disse sidene med Feide-innlogging, uavhengig av hvilket fag man er meldt opp til?

Jeg er redd man være student på NTNU, eller mer rett sagt ha betalt semesteravgift for å være lagt inn i systemene der. Når det er sagt så kan det jo hende å se på øvingene i Matematikk 1 gir deg en viss pekepinn på hvor mye $\epsilon-\delta$ det er (hint: det er ikke mye :p ). Det samme for Analyse 1 også for så vidt hvis du tenkte på litt overlapp når du lagde videoene. Da er vel kanskje denne øvingen mest relevant fra i år. Gleder meg til å se videoene når de er ferdigproduserte! :DSkal selv gå fysikk, så det hadde vært gunstig å fått tak i klas. mek. boka relativt billig, men det er sikkert ikke noe stress å finne den på Finn/akademika elns uansett.
[tex]\rho \frac{D\textbf{v}}{Dt}=-\nabla p+\rho\textbf{g}+\mu \nabla^2\textbf{v}[/tex]
Kay offline
Abel
Abel
Innlegg: 665
Registrert: 13/06-2016 18:23
Bosted: Gløshaugen

Re: MA1101 (GK Analyse 1) v/ NTNU

Innlegg Markus » 04/02-2019 00:33

Som jeg skrev over, så hvis ingen andre vil ha den så tar jeg den gjerne. Du kommer til å få bruk for den garantert uansett, så det er bedre at den går i sikre hender, enn at den kanskje bare ender opp med å støve ned hylla hos meg.

Jeg har jo lyst å ta det faget, men om jeg kommer til å gjøre det er en annen sak. Det er for mange kule fag, og for kort studietid :P
Markus offline
Fermat
Fermat
Innlegg: 767
Registrert: 20/09-2016 12:48
Bosted: NTNU

Neste

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 12 gjester