Side 1 av 1
Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 08/08-2014 22:29
av Johan Nes
Heisann,
Jeg ble litt inspirert og nysgjerrig av det Plutarco sa i en annen tråd her:
Resten av året vil jeg heller anbefale å bruke et programmeringsspråk (Matlab, Maple eller Python) som kalkulator. Det er verdt å bruke litt energi på å lære seg disse språkene. De er langt mer kraftfulle og bedre enn en avansert grafisk kalkulator, og de kan brukes til svært avanserte grafiske plott, og gjerne i sammenheng med rapportskriving i LaTeX (enda et språk egnet til rapporter, som det er lurt å lære seg så tidlig som mulig i studiet).
Programmering er noe jeg aldri har jobbet med, selv om jeg vet hvordan kode og skript kan se ut. Har vel skrevet et par linjer i python og matlab også. Vurderte sterkt og det er fortsatt ikke helt utelukket et realfaglig studium som har en god del programmering i studiet og nettopp dette har vært et lite usikkerhetsmoment for min del i forhold til om jeg skal velge det eller ikke.
Først og fremst er jeg usikker på om det er noe jeg vil like, men like mye sliter jeg litt med å skjønne nytteverdien av det og hvordan dette har nytte i en praktisk sammenheng og i arbeidslivet. Innbiller meg for eksempel at man som ingeniør typisk bruker offisiell software og ikke nødvendigvis selv lager programmer fra scratch? Eller?
Kult om noen kan belyse litt dette for meg.
Fortell gjerne også hva du har brukt det til om dette er noe du kan.
På forhånd takk!
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 09/08-2014 00:27
av Aleks855
Jeg har til stadighet et python-vindu åpent, bare for å gjøre utregninger som vanlige kalkulatorer ikke har, deriblant enorme summer og produkter. Sånt krever VELDIG lite opplæring. Et par timer med noen godt gjennomførte tutorials, så er man klar til å bruke det.
Når det gjelder tittelspørsmålet om hva programmering kan brukes til, så er svaret alt. Alle programmer du bruker på PC, telefon, nettbrett, og ikke minst i nettleseren, er jo programmert av noen.
Det fine med å kunne minst ett programmeringsspråk, er at dersom man får en idé til et program, så kan man faktisk lage det. Noe er selvfølgelig vanskelig å gjennomføre, men aldri umulig. Som regel er det bare kreativiteten og hardware-begrensninger som setter stopper for gode ideer.
Jeg har laget et par programmer til personlig bruk, som har til hensikt å hjelpe meg med å bli mer produktiv. Og selvfølgelig fordi det er morsomt å lage noe fra scratch.
Og jo. Man lager som regel noe fra scratch. Det er flere grunner til dette. For eksempel opphavsrett på kode, og vanskeligheten med å sette seg inn i andres kode. Dessuten er de fleste prosjekter IKKE open source, som betyr at koden er utilgjengelig uansett. Man kan "reverse engineer" et program, men da må man uansett starte fra scratch.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 10/08-2014 13:51
av Johan Nes
Takk for godt innspill, Aleks.
Må ta en bestemmelse i forhold til studievalg i løpet av morgendagen, men tror uansett jeg skal prøve å lære meg litt programmering ved siden av om jeg velger byggeingeniør (mest trolig). Virker som om det kan være veldig nyttig å kunne og kanskje i tillegg kan det være en liten 'edge' over andre arbeidssøkere.
Har du noen tips i forhold til hvor man begynner?
Inntrykket mitt er at Python vil være en god start. Tror dette er mye brukt på UiO nå.
Dette er pensumboken på INF1100, et innføringskurs i programmering på UiO. Python. Langtangen er forøvrig også foreleser i faget.
http://www.amazon.com/Scientific-Progra ... rogramming
Tror du denne vil kunne være en god start for mitt formål?
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 10/08-2014 15:12
av Vaktmester
Et lite innspill - det å programmere er i dag en ferdighet som burde tillhøre almenndannelsen. Skal man gjøre NOE interessant i naturvitenskapen eller de fleste andre fag, så bør man ha en dyp nok forståelse av datamaskiner og hva som er mulig med dem til at man i alle fall har gjort noe programmering og kan lage enkle programmer. Jeg mener at det er ikke nok å bare være en "bruker". Hvorvidt man skaffer seg denne kunnskapen som en del av studiet, eller på egen hånd ved siden av, får være opp til den enkelte.
Når jeg underviser programmering i vgs, så ser jeg at det er et nesten 1:1 forhold mellom de som får til matten og de som får til programmeringen. Tydeligvis er det noen av de samme banene i hjernen som brukes.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 10/08-2014 21:28
av Johan Nes
Vaktmester skrev:Et lite innspill - det å programmere er i dag en ferdighet som burde tillhøre almenndannelsen. Skal man gjøre NOE interessant i naturvitenskapen eller de fleste andre fag, så bør man ha en dyp nok forståelse av datamaskiner og hva som er mulig med dem til at man i alle fall har gjort noe programmering og kan lage enkle programmer. Jeg mener at det er ikke nok å bare være en "bruker". Hvorvidt man skaffer seg denne kunnskapen som en del av studiet, eller på egen hånd ved siden av, får være opp til den enkelte.
Når jeg underviser programmering i vgs, så ser jeg at det er et nesten 1:1 forhold mellom de som får til matten og de som får til programmeringen. Tydeligvis er det noen av de samme banene i hjernen som brukes.
Godt innspill. Har hørt flere si det samme som du. Den gang jeg gikk VGS (over 12 år siden nå) hadde vi ikke en gang muligheten til å ta informatikk. Mener jeg i hvert fall på. Det gikk i så fall meg hus forbi.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 10/08-2014 22:45
av Nebuchadnezzar
På hobbybasis har vi en lokal studentkjeller som er drevet av og for studenter, denne har fått
hjelp av programmering både her og der. For eksempel har kjelleren et enkelt system som gjør
at en kan betale med studentkortet sitt. Foregår ved at vi har en RFID leser kobblet til en et lite programm
skrevet i java. Hvor mye som ligger på kortet, og en rekke annen data ligger kryptert i skyen.
Ellers beregner vi og priser på drinker og laging av geleshots ved hjelp av programmering.
(Si en ønsker 750 gelyshots, med 4:5 forhold mellom sprit og vann, samt at en skal bruke 4 forskjellge
sprittyper) da spytter ut programmet hvor mange flasker som trengs, hvor mye svinn det er og overskudd.
En kan og ha input som flasker i stedet for antall.
Ellers har en kompis skriver og utvikler et program for å teste kode.. Dette gjør det blant mulig å ha
elektronisk innlevering av øvinger og enklere å få tilbakemelding. Vi kommer til å bruke dette blant annet
til å lære barn å programmere fremmover (Lær Kidsa Koding)
Ellers har jeg brukt en del elementær programmering innen matematikk, en del for å konstruere mandelbrot sett
og god del innen analytisk tallteori, samt kryptografi.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 14/08-2014 21:32
av Johan Nes
Nice, Nebu.
Vel, jeg er godt i gang med byggingeniørstudier og har nok sluttet fra meg planene om å ta MIT på Blindern, mye fordi jeg tror dette er et bedre studium med tanke på jobbmuligheter.
Allikevel vurderer jeg å prøve å lære meg programmering etter å ha lest både det som kommer frem her, men også andre steder (blant annet på UiO sine egne sider).
Det jeg tenker da er at det er nok bedre å ha en formell kompetanse på at man kan programmering istedenfor å lære det selv, i tillegg vil det nok gi litt mer effektivt press på meg til å faktisk jobbe med det. Ikke bare det, men jeg trenger det om jeg bestemmer meg for en mastergrad i anvendt mekanikk på UiO etter bachelor bygg.
Derfor vurderer jeg å melde meg opp som enkeltemnestudent i
http://www.uio.no/studier/emner/matnat/ifi/INF1100/ på Blindern. Hva tror dere om det?
Vi skal også jobbe med MATLAB i 8 uker nå i matematikken. Noen tanker og erfaringer om det programmet/språket?
Mvh
Johan Nes
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 14/08-2014 21:46
av Aleks855
Kan ikke si jeg har jobba veldig mye med MATLAB, men jeg syntes det var et litt rotete språk. Det er selvfølgelig VELDIG nyttig, i og med at så mange numeriske metoder er ferdig implementert i API'et, så det er likevel ikke dumt å bruke det.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 15/08-2014 16:09
av Nebuchadnezzar
Kan matlab som min egen bukselomme. Brukt det en del innen tallteori, krypto og
numerisk fysikk/matematikk. Fungerer helt ok til matriser og numeriske beregninger.
Er et ok språk for å lære seg grunnleggende programmering, men det er et veldig høyt
programmeringspråk og kommer derfor ofte til kort / mye er veldig knotete. Helt
ubrukelig til å for eksempel lage egne programmer osv.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 15/08-2014 20:16
av Johan Nes
Skjønner.
Har ikke fått så mye informasjon enda, men om jeg forstod rett skal vi i hovedsak bruke det til matriser og i lineær algebra. Tviler på at vi i selve faget lærer særlig grundig MATLAB. Selvsagt kan jeg da fortsette på egenhånd om jeg ønsker å fordype meg.
Eller burde jeg like gjerne gå for INF1100 og lære Python med en gang? Har planer om å ha A i alle fag jeg tar til jul, så mulig det blir for mye med 40 studiepoeng med tanke på at jeg må påberegne en del jobb med matematikk og fysikk.
Eventuelt kan jeg alltids bare begynne med Python på egenhånd i et roligere tempo og heller ta INF1100 neste år. Haster ikke rent formelt sett.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 15/08-2014 21:06
av Aleks855
Du burde helt klart lære begge deler hvis de er pensumrelatert.
Men Python er greit mye kulere i min mening. Men det er jo også apples & oranges å drive å sammenlikne dem. Det ene er et nisjespråk designet spesifikt for avanserte matematiske utregning, og det andre er et allsidig språk som kan brukes til å lage programmer, websider mm.
Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 16/08-2014 00:29
av Johan Nes
Aleks855 skrev:Du burde helt klart lære begge deler hvis de er pensumrelatert.
Men Python er greit mye kulere i min mening. Men det er jo også apples & oranges å drive å sammenlikne dem. Det ene er et nisjespråk designet spesifikt for avanserte matematiske utregning, og det andre er et allsidig språk som kan brukes til å lage programmer, websider mm.
Det er kun MATLAB som er pensumsrelatert til byggingeniør og da innen matematikk og jeg vil tro at vi ikke går særlig dypt i det, uten at jeg kan si det sikkert.
Python inngår i INF1100, et kurs jeg ikke tar, men som jeg vurderer å melde meg opp til på UiO nå i høst. Når tiden er inne for å tenke mastergrad kan det være aktuelt å ta en mastergrad i mekanikk/anvendt matematikk på UiO og da trenger jeg noen informatikkemner, inkludert INF1100. Alternativet er mastergrad innen konstruksjonsmekanikk på NTNU. Der er vel ikke programmeringsfag et opptakskrav, men jeg vil tro det er en stor fordel.
Men mulig det er tidsnok for meg å tenke på dette neste år eller til våren.

Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 22/08-2014 19:37
av Johan Nes
Vel, jeg fikk uansett ikke plass på INF1100 kurset. Tror kanskje det var like greit.
Så da satser jeg på å lære meg MATLAB i høst. Noen gode ressurser å anbefale for det eller tips forøvrig? Vi har fått et hefte som er laget av UiO. Ser ut som om det er ganske bra, så det er ikke sikkert jeg trenger mer enn det.

Re: Hva brukes programmering til?
Lagt inn: 22/08-2014 21:35
av Gustav
Aleks855 skrev:
Men Python er greit mye kulere i min mening.
Python er et utrolig flott programmeringsspråk etter min mening. Veldig intuitivt og lettvint både når det gjelder syntaks og semantikk. Helt klart egnet som det første programmeringsspråket man lærer. Kan man python er det også relativt enkelt å lære seg java og matlab.