Effektbehov for å hindre vann i å fryse

Her kan du stille spørsmål vedrørende matematikken som anvendes i fysikk, kjemi, økonomi osv. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar.

Effektbehov for å hindre vann i å fryse

Innlegg terjeau » 10/11-2020 01:34

Trenger hjelp til følgende problemstilling: Effektbehov for frostvakt som skal hindre frysing av vann i badekar.
Et utendørs badekar i glassfiber er montert i et kvadratisk kabinett som har isolerte yttervegger, bunn og (avtagbart) lokk. Isoleringsevnen til badekaret er ikke kjent, men det er ca 5cm uretanskum. Utvendig mål er ca. 2,3m x 2,3m x 1m.
I kabinettet er det montert et glassfiberkar som rommer 1700 liter vann. Det er ikke isolasjon mellom glassfiberkaret og hulrommet i kabinettet, det vil si at all isolasjon ligger helt ute i yttervegger, lokk og bunn. Anta ca. 3,5 kvm areal på vannoverflaten, men over ligger et godt isolert lokk.
Normalt holder vannet 38°C, og hulrommet i kabinettet under, som består av luft, pumper, rør, elektronikk mm., antas å holde ca. samme temperatur. I tilfelle karets varmeelement slutter å fungere, slik at vannet ikke lenger varmes opp, skal det benyttes en elektrisk frostvakt i kabinettet under glassfiberkaret, som har til hensikt å varme opp luften i hulrommet under karet, dersom temperaturen i kabinettet går under f.eks. 10°C. Denne varmen har til hensikt å holde karet med vann frostfritt, og frostvakten er termostatstyrt.
a) Hvis vi antar en temperatur på utsiden av badekaret på -15°C, hvor stor effekt må frostvakten i kabinettet yte for å holde vanntemperaturen konstant på 10°C.
b) Hvor stor effekt er nødvendig om utetemperaturen er -10°C?
c) Vil samme effekt være nødvendig for å holde vannet på 5°C, eller hvor mye mindre kreves?
d) En frostvakt på 300W f.eks., kan det kvantiseres ca. hvor lenge den bidrar til å forsinke at vannet når frysepunktet?
terjeau offline
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 1
Registrert: 10/11-2020 00:05

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 6 gjester