Noen spørsmål om kjemiske buffere!

Her kan du stille spørsmål vedrørende matematikken som anvendes i fysikk, kjemi, økonomi osv. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar.

Noen spørsmål om kjemiske buffere!

Innlegg Honning » 15/09-2020 21:24

Hei!

Jeg har begynt på kjemi 2, og synes faget virker veldig spennende! Spennende, og...omfattende. Vi er ferdige med kapittelet om buffere, men jeg har en del spørsmål og kun digital undervisning for tiden. Kanskje noen her vet?

- Når man lager buffere kan man velge: enten bruke et svakt korresponderende syre/basepar, eller titrere en svak syre med sterk base/omvendt. Jeg forstår begge metodene, men er det noen oppskrift på når man bruker hvilken? I oppgavene står det ofte spesifisert metode, men også ofte ikke. Jeg vet man skal finne en syre med pKa nærmest lik ønsket pH, men deretter er er jeg litt usikker på hvordan man velger?

- Beregning av pH i buffer. Dette går vanligvis greit, men jeg er litt usikker på når man trenger å bruke skjema og ikke. Om man lager en CH3COOH / CH3COO- -buffer for eksempel, så er det jo bare å sette rett inn i bufferlikningen. (evt finne ny konsentrasjon først). Men andre ganger må man tenke seg om og finne mol osv etter reaksjon. Derfor har jeg tenkt at om man har en buffer og dermed tilsetter en sterk syre/base, må man sette opp dette regnskapet - det sier seg selv. MEN! Må man også sette opp dette regnskapet dersom man lager en buffer på "titreringsmåten"?

- Jeg leste et spørsmål lenger ned på siden, og det virker som om vedkomne og jeg har sett på samme oppgave:

Det virker så merkelig, men det eneste jeg får ut av dette er at jeg må inn i periodesystemet og summere Mm på alle disse og omgjøre til mol. Stemmer det?
https://imgshare.io/images/2020/09/15/IMG_9343.jpg

Det hadde vært fantastisk om noen har mulighet til å svare meg:)
Honning offline
Noether
Noether
Innlegg: 23
Registrert: 13/05-2020 10:44

Re: Noen spørsmål om kjemiske buffere!

Innlegg Kjemikern » 16/09-2020 06:50

"- Når man lager buffere kan man velge: enten bruke et svakt korresponderende syre/basepar, eller titrere en svak syre med sterk base/omvendt. Jeg forstår begge metodene, men er det noen oppskrift på når man bruker hvilken? I oppgavene står det ofte spesifisert metode, men også ofte ikke. Jeg vet man skal finne en syre med pKa nærmest lik ønsket pH, men deretter er er jeg litt usikker på hvordan man velger?
"

Nei det er ingen oppskrfit, du velger det du synes er greit. Du har full frihet til å velge selv, men mindre oppgaven ber deg om noe spesielt. Et eksempel; Eddiksyre er flytende, men den korresponderende basen natriumacetat er fast stoff. Hvis jeg ønsker å lage en buffer med pH 5, så kan jeg da enten velge basen, løse i vann og tilsette sterk syre, eller bruke flytende eddiksyre, og tilsette base for å lage ønsket pH.

"- Beregning av pH i buffer. Dette går vanligvis greit, men jeg er litt usikker på når man trenger å bruke skjema og ikke. Om man lager en CH3COOH / CH3COO- -buffer for eksempel, så er det jo bare å sette rett inn i bufferlikningen. (evt finne ny konsentrasjon først). Men andre ganger må man tenke seg om og finne mol osv etter reaksjon. Derfor har jeg tenkt at om man har en buffer og dermed tilsetter en sterk syre/base, må man sette opp dette regnskapet - det sier seg selv. MEN! Må man også sette opp dette regnskapet dersom man lager en buffer på "titreringsmåten"? "


Jeg er litt usikker på hva du mener med "skjema". Det er viktig å vite hva som skjer ved å regne ut antall mol av hver komponent før og etter tilsetting av et stoff.

Jeg råder deg også til å holde deg alltid til mol, for da trenger du ikke ta hensyn til volum og det gjør det mye enklere for deg.


"Det virker så merkelig, men det eneste jeg får ut av dette er at jeg må inn i periodesystemet og summere Mm på alle disse og omgjøre til mol. Stemmer det?
https://imgshare.io/images/2020/09/15/IMG_9343.jpg"
.

Hvis man kun for oppgitt volum og masse så må man selvfølgelig gå inn i periodesystemet og finne ut hvilket molekyl er det man har.

Det er helt umulig å regne ut pH/pKa/buffer kapasitet basert kun på volum og masse.
Kjemikern offline
Guru
Guru
Innlegg: 1134
Registrert: 22/10-2015 21:51
Bosted: Oslo

Re: Noen spørsmål om kjemiske buffere!

Innlegg Honning » 23/09-2020 09:57

Tusen takk for hjelpen! Veldig, veldig nyttig.
Honning offline
Noether
Noether
Innlegg: 23
Registrert: 13/05-2020 10:44

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 15 gjester