Trigenometrikse likninger

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk på høyskolenivå. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar. Men, ikke forvent at admin i matematikk.net er spesielt aktive her.

Trigenometrikse likninger

Innlegg Larsetan » 04/07-2020 19:59

Hei, noen som kan hjelpe meg med denne. Har fått de to første svarene rett, men lurer på om jeg tuller litt med +/- forran kvadratroten, men jeg mener jeg har lest at en må ha både pluss og minus. Svare skal ligge mellom 0 og 2pi.

Svarene skal vær pi/2 og 3pi/2

image.jpg
image.jpg (1.82 MiB) Vist 528 ganger
Larsetan offline
Pytagoras
Pytagoras
Innlegg: 5
Registrert: 22/03-2019 20:12

Re: Trigenometrikse likninger

Innlegg Aleks855 » 04/07-2020 20:46

Du gjør en bra ting med regninga ganske tidlig, som er å gjenkjenne $\sin(2x) = 2\sin(x)\cos(x)$. Men det er hovedsaklig to punkter som gjør at det går litt skeis.

1. Forsvunne løsninger

Den ene feilen du gjør, er å dele på $\cos(x)$ på begge sider. Som du vet, så kan vi ikke dele med $0$. Og det ser kanskje ikke ut som vi gjør det, men HVIS en av løsningene er en eller flere $x$-verdier som gjør at $\cos(x) = 0$, så betyr det at du har delt på 0, og disse løsningene vil da ikke dukke opp lengre. Vi risikerer altså å miste løsninger ved å dele på noe som KAN være 0.

En litt mer sikker måte vil være å samle alt på venstre side, faktorisere, og deretter se hvor vi står.

$$
\begin{align*}
\sin(2x) & = \sqrt3 \cos(x) \\
\sin(2x) - \sqrt3 \cos(x) & = 0 \\
2\sin(x)\cos(x) - \sqrt3 \cos(x) & = 0 \\
\cos(x)\left(2\sin(x) - \sqrt3 \right) & = 0
\end{align*}
$$

Og siden $ab = 0 \ \ \Rightarrow \ \ a=0 \vee b=0$ så har vi nå to likninger:

$$\cos(x) = 0 \quad \vee \quad 2\sin(x) - \sqrt3 = 0$$

Og enhver $x$ som oppfyller én eller begge likningene, oppfyller den opprinnelige likninga, så begge disse må nå løses, men det er to enklere likninger enn det vi starta med.

Merk at siden $\cos(x) = 0$ er en av likningene som oppfyller den opprinnelige likninga, så betyr det at det faktisk forsvant løsninger da du delte på $\cos(x)$.

$\cos(x) = 0$ gir løsningene $\frac{\pi}2 + \pi n$, så det gjenstår å finne $n$ som gjør at resultatet havner i det ønskede intervallet.

$\sin(x) = \frac{\sqrt3}{2}$ har løsningene $\frac{2\pi}{3} + 2\pi n$ og $\frac{\pi}3 + 2\pi n$, og det gjenstår å finne $n$ som gir resultat i ønsket intervall.

Det finnes totalt 4 løsninger. Du har funnet $\frac\pi3$ og $\frac{2\pi}3$, men som sagt så mangler du løsningene på $\cos(x) = 0$.

2. $\pm$

Tommel opp for å gjenkjenne ting som skurrer. $\pm$ er noe som forvirrer mange. Det bunner ut i følgende:

Si vi har likninga $x^2 = 9$. Før vi løser den, så vet vi at det finnes to løsninger, $x=3$ og $x=(-3)$. Måten vi passer på at vi får med begge, er ved å sørge for at når vi løser likninga, der vi tar kvadratrota på begge sider for å få $x^2 \rightarrow x$, så hiver vi på $\pm$ på høyre side, og får $x = \pm \sqrt9 = \pm 3$. Og nå har vi med både $3$ og $-3$ i løsningssettet.

Det ser ut som du har hevet på $\pm$ foran kvadratrota uten at det var noen grunn til det. Det eneste du gjorde i det steget var å dele på 2, og det er ikke noe som skaper dobbeltløsninger.
Bilde
Aleks855 online
Rasch
Rasch
Innlegg: 6384
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 45 gjester

cron