Side 1 av 1

kjemi 2 - sterke og svake syrer og baser

Lagt inn: 30/01-2020 15:30
av Bigeyes90
Hei.

Prøver å forstå forskjellen mellom svake og sterke syrer og baser. Hvorfor vil ikke svake syrer protolysere 100% i vann? Har det med elektronnegativitet å gjøre? Hvorfor er HCl en sterk syre i forhold til HF som er en svak syre? Både Flour og Klor har høy elektronnegavitet. Når jeg ser på molekylene ut i fra periodesystemet så gir det ikke mening.

Re: kjemi 2 - sterke og svake syrer og baser

Lagt inn: 30/01-2020 18:57
av Emilga
Jeg er ingen kjemiker, så dette blir et skudd i blinde, men denne artikkelen sier at både elektronnegativiteten og størrelsen til atomene påvirker en syres styrke.

Denne artikkelen sier at:
The acidity of the series of hydrohalic acids, HF, HCl, HBr and HI increases from HF through HI, a fact that seems counterintuitive given that fluorine is the most electronegative -- and iodine the least -- of the four halides. Several factors come into play including heat of formation of the hydrohalides (ΔHfo), bond dissociation energy (BDE), electron affinity (EA) and heat of hydration.
Sjekk også dette svaret.